Dolk bijgewerkt tot schrabber vriendjes voor het leven

fragment van een dolk uit de bronstijdEr zijn van die akkers die voor eeuwig in je geheugen gegrift blijven. Soms liggen ze prachtig in het landschap, dan weer heb je er een mooie vondst op gedaan. Maar soms -heel soms- voldoen ze aan beide criteria. Deze akker, nadere aanduiding gaat u niet krijgen, overtreft zelfs de stoutste verwachting. Ze geeft artefacten van onze voorouders prijs over een periode van meer dan 60.000 jaar. Alle ons bekende  archeologische perioden zijn vertegenwoordigd.
Op een koude, ietwat druilerige zondag in januari liep ik er samen metVerteller van het Oude met beremuts. zoekmaatje Jan. De dag was zo-wie-zo al goed, we hadden een paar leuke vondsten gedaan. Plotseling een oerkreet en ik kijk in het breed glimlachende gelaat van Jan. Op het van koude, wit uitgeslagen gezicht ontwaar ik een enorme blos van opwinding. In zijn hand ligt een prachtig in het licht flikkerend fragment van een dolk. Onmiddellijk deel ik in zijn vreugde, de voorbijrijdende boer zal hoofdschuddend het tafereel vanuit zijn cabine hebben aanschouwd.
Genoeg gefeest, terug naar de dolk.

Type en datering van de dolk

Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk, volgens de dolken indeling van Bloemers, een type IV fragment. Een zgn Fischschwanzdolch. De grootste breedte is aan de bovenkant op de foto te zien, het heft van de dolk. Helaas is ze eertijds gebroken zodat we nu nog slechts 4,5 cm bezitten van wat eens een prachtexemplaar moet zijn geweest. Op de foto -direct genomen  na de vondst- is de fijne bewerking goed te zien. Het zou kunnen dat het fragment na de breuk nog is bij geretoucheerd. Er lijken extra afslagen op te zijn gefabriceerd om er een schrabber van te maken. En juist deze combinatie is uniek, in Drenthe is een dergelijke combinatie nog nooit gevonden. Recycling in de prehistorie!
Dit type dolk wordt gedateerd tussen 1600 en 1500 v.Chr. In de midden-bronstijd.
Wordt vervolgd?? Alleen als er nog een gedeelte wordt gevonden!! Niet onmogelijk, maar onwaarschijnlijk vanwege het feit dat het artefact hergebruikt is.

(verhaal eerder gepubliceerd in 2017 in “Nieuws van de Verteller”)

Fragment van een bronstijd dolk, later is ze bijgewerkt tot schrabber.
Fragment van een bronstijd dolk, later is ze bijgewerkt tot schrabber.

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!