Kruikje uit de 4e eeuw ook weer van de rommelmarkt

Een kruikje met alleen maar vragen.

Laat Romeinse kruikje, gekocht op de rommelmarkt.In een van de vorige artikelen lag de nadruk op een  Romeinse urn. En passant vermeldde ik de aankoop van een Romeins kruikje. Beiden waren gekocht op een hete zomerdag in Zuidlaren. Op de rommelmarkt nota bene. Verkocht door een handelaar zonder enig historisch besef of kennis. En een “Verteller van het Oude” die voor de bijl ging, tegen zijn principes in een artefact kocht.
De kruik is voor mij iets minder bijzonder -althans als we de vondstomstandigheden weglaten-, vermoedelijk roept de functie van het kruikje minder emoties op dan de urn.
Het is hoogst waarschijnlijk vrij Laat-Romeins. Natuurlijk is ze gedraaid op een draaischijf, haar wanden zijn erg dun. Helaas is ze niet onbeschadigd gebleven. In de buik van de kruik zit een gat van een vierkante centimeter. Deze stamt uit recente tijd, misschien wel van haar bezoeken aan diverse rommelmarkten. De hoogte van het kruikje is 25 centimeter terwijl de omvang van de buik 47 cm meet. Ze is niet voorzien van een merkteken, zodat de maker en de plaats van productie niet te achterhalen valt. Het kruikje roept nog meer vragen op.
Hals van een Romeinse kruikje.
Het bovenstuk, de hals, en het handvat zijn restauraties. Deze zijn zeer kundig uitgevoerd. Wie heeft zich zoveel moeite -en geld- getroost? En waarom? Was het misschien de bedoeling om de kruik in een museum ten toon te stellen? Hoe komt zij dan op een rommelmarkt terecht? Volgens de handelaar had hij de doos als een restant op een veiling gekocht. Nu vraag ik mij af of dat zo maar kan, onverkochte spullen gaan toch terug naar de inbrenger van het item?
Mocht iemand antwoord op deze vragen weten, geef het aan me door. Het verhaal van de kruik wordt daardoor nog interessanter. Haar archeologische waarde heeft ze tot mijn spijt verloren Zo gaat dat met items die niet goed gedocumenteerd zijn of zelfs verhandeld worden.

(verhaal eerder gepubliceerd in 2013 in “Nieuws van de Verteller”)

Klik hier voor meer verhalen van de Verteller van het Oude en zijn vondsten

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!