Nieuws (2022) Mijn archeologische belevenissen en nieuws van anderen

April 2022

Krijgertje is een blijvertje

Ertebølle-cultuur-bijltje-tranchetslag-zijde Verteller van het Oude

Onlangs verblijdden mijn buren -Henk en Gea- mij met een bijltje. Veertig jaar geleden hadden ze een bezoek gebracht aan de Tollund man in museum Silkeborg. Zijn perfect gemummificeerde lichaam valt daar te bewonderen. De man stierf door ophanging/verstikking tussen 405 en 385 jaar voor Christus. 
In het museum verkochten ze ook artefacten. In Denemarken mogen archeologische voorwerpen die niet gerelateerd kunnen worden aan een vindplaats, verkocht worden. Henk en Gea zagen het zgn. Ertebølle bijltje liggen, als aandenken aan hun reis kochten ze het. Het bijltje dateert uit de periode 5300-4000 jaar voor Christus. Dus in het Laat-Mesolithicum! In Nederland is de Swifterbantcultuur nauw aan haar verwant.
Het bijltje vertoont sporen van gebruik, een paar stukjes zijn daarbij afgeknapt van het geheel. Maar wat kan het schelen, ze blijft -ondanks het matige vuursteen- mooi en verdient een plekje in mijn vaste collectie. 

Verteller van het Oude als vos

Verteller van het Oude als vos

Deze maand mocht ik als vuursteenbewerker voor “vos” spelen tijdens de vossenjacht van de Jan Thiesschool in Rolde. Op een grasveld, aan de rand van een uitloper van een beekdalletje, mocht ik mijn kunsten vertonen. Op de eenzame momenten (zie foto) kon ik in het zonnetje de mooiste 🙂 prehistorische artefacten namaken. Meer dan drie uur heb ik zo gezeten, af en toe ruw gestoord door de vraag: “Bent u een vos?” Bijna 250 leerlingen van de school passeerden mijn werkplaats. Vuursteentje mee en maar weer door. Zij een topdag, ik een topdag! 

Vuursteen bewerken in Groningen

sportzaal met kristallen en ArcheoFlintMaandag 18 april (Tweede Paasdag) geeft ArcheoFlint demonstraties vuursteen bewerken. Op deze dag organiseert Geologische Vereniging “Het Kristal” een mineralen en fossielenbeurs in sporthal “De Brug” (Donderslaan 161, Groningen). ArcheoFlint is gevraagd ook de kinderen te vermaken. Zij maken bij ons speer en pijlpunten uit de prehistorie. Dus als u tijdens de Paasdagen eens iets anders wilt, kom dan gerust langs. 

Februari 2022

Rijckholt, een rijke collectie! (deel 6)

Hakken, Rijckholt collectie WaterbolkEerder in mijn (ouder)nieuws heeft u al kunnen lezen dat ik samen met de VAEE (experimentele archeologie) bezig ben een vuursteen collectie in kaart te brengen en te beschrijven. De artefacten stammen uit diverse opgravingen bij de vuursteenmijnen van Rijckholt. Destijds doorgevoerd door de bekende archeologen Waterbolk en Van Giffen zijn doorgevoerd. De vondsten waren ondergebracht bij de RUG, alwaar ze te veel ruimte in beslag namen. Toen de VAEE gevraagd werd de artefacten onder haar hoede te nemen, konden wij geen “nee” zeggen. Vanaf het begin was duidelijk dat we er een goede bestemming voor moesten vinden. Tot het zover was, zijn we bezig geweest de collectie te beschrijven. Helaas gooide Corona roet in het eten, slechts een kwart van de artefacten is door ons gedetermineerd. De perfecte bestemming is gevonden, ze gaan terug naar Rijckholt! Daar wordt eenVerteller van het Oude determineert artefacten uit Rijckholt, collectie Van Giffen (foto: Joep  Orbons) bezoekerscentrum ingericht met een archeologisch deel. Inmiddels hebben we ze overgedragen aan de Stichting D.C. van Schaik. 
Samen met vriend Ernest toog de Verteller van het Oude naar Limburg om een dagje mee te helpen met de beschrijving van de artefacten. Het zal zeker niet de laatste keer zijn. Doel is de collectie toegankelijk te maken voor toekomstige onderzoekers. Bovendien willen we een catalogus maken voor de permanente tentoonstelling. 
Meer lezen over de collectie en de mijnen doet u op de zeer informatieve website: verbouwing.vuursteenmijn.nl 

Neanderthaler museum 

Neanderthaler museum, reconstructie neanderthaler manRegelmatig zie ik berichtjes van dit museum op facebook verschijnen. Iedere keer ben ik geraakt door hun creatieve wijze van aandacht vragen voor hun passie. 
Al jaren loop ik met de gedachte er eens heen te gaan. Eindelijk kwam het er van, samen met vriend Ernest toog ik naar Mettmann -een plaats in de buurt van Düsseldorf-. 
Eenmaal binnen werd ik verrast door de ruime opzet. In het vierverdieping tellende gebouw wordt allereerst aandacht geschonken aan de ontdekking van menselijke resten, genoemd naar de grot in in het dal van de Neander. U raadt het al; deNeanderthaler museum, modern kijkt naar oud Neanderthalers. Vervolgens krijgt u een visueel beeld van de ontwikkeling van de mensheid. Niet door middel van een film of iets dergelijks. Nee, men heeft levensechte reconstructies van onze voorouders opgesteld. Waarlijk schitterend! Oog in oog staand met eerdere bewoners van deze aardkloot geeft een speciaal gevoel. Verderop in de tentoonstelling gaat men in op het leven van de Neanderthaler. Wederom ondersteunt door levensechte reconstructies. Voor extra informatie kunt u met uw -bij de ingang verkregen- koptelefoon inpluggen. 
Ik ben diep onder de indruk van het museum. Een echte aanrader.
 
 
 
 
 
 
 

trefwoord: nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws. nieuws, nieuws, nieuws

 

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!