Lezingen een reis naar de tijd van onze voorouders

Bij veel archeologische opgravingen ben ik – uw “Verteller van het Oude”- betrokken geweest.
“Wie veel graaft, kan veel verhalen.”
Dit door mij  aangepaste “archeologisch” spreekwoord is zeker op mijn  lezingen van toepassing. Hieronder staan hiervan een aantal  die bovenstaande bewering zullen staven.

lezingen aanbod

Lezing 1 Drentse amateurarcheoloog op zoek naar Turks Koningsgraf.
Het lijkt een jongnemrud, lezingen over een onontdekt koningsgrafensdroom.
Indiana Jones en zo, u weet wel. Schat zoeken – vinden – schat weg.
Nee zo’n soort verhaal is het niet.
De titel van de lezing afkomstig van een verhaal dat het “Nieuwsblad van het Noorden” ooit weidde aan mijn omzwervingen.
Het is serieus wetenschappelijk onderzoek op de berg Nemrud in Zuidoost Turkije. Tegelijkertijd heeft het verhaal een flinke dosis romantiek en avontuur. Ik neem u mee naar de plek waar mijn hart ligt en maak u deelgenoot van haar geheimen. De Goden kijken op ons neer en vragen zich af wanneer de mensheid eindelijk haar handen uit de mouwen steekt om dit unieke stukje UNESCO werelderfgoed van de ondergang te redden. Een ding weten ze zeker; de Verteller van het Oude heeft zijn best gedaan en zal dit blijven doen.
U krijgt een uniek beeld van zijn (en anderen!) inspanningen.
Om een indruk an mijn verhaal te krijgen, adviseer ik u de artikelen op mijn website te lezen.
duur: ongeveer 2 uur
Lezing 2 “De oude steentijd van Drenthe/Nederland”
Bijltje uit de Enkelgrafcultuur. Behorende bij een van de lezingen van de Verteller van het Oude.Ondanks het feit dat de laatste jaren vele -soms spectaculaire- vondsten zijn gedaan, weten we nog weinig over de oudste steentijd van ons land.
De “Verteller van het Oude” schets het leven in deze relatief onbekende periode en brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken. Een periode van ongeveer 300.000 jaar (!) wordt behandeld, zij eindigt ongeveer 10.000 jaar v. Chr.
Een boeiende PPT-presentatie waarbij de toehoorder zich ongetwijfeld in de prehistorie waant.
duur: ongeveer 1½ uur
Lezing 3 Palaeolithen voor onze voeten. Een verhitte zoektocht.
Een speurtocht naar vuistbijlen. Ditmaal niet in Nederland maar in het Turkse vuistbijl. Behorende bij een van de lezingen van de Verteller van het Oude.verre, warme en onherbergzame zuidoosten van Turkije. De omgeving is schitterend, de vondsten verbluffend. Het verhaal is avontuurlijk, u maakt kennis met de vriendelijke mensen, de rijke dierenwereld en onvoorstelbare archeologische vondsten. De nadruk ligt op de vuistbijlen -met een ouderdom tot meer dan 500.000 jaar- maar rondom de vondstplekken was nog zoveel meer moois op archeologisch gebied te zien. U krijgt gewoon zin om mee te gaan naar een waar archeologisch Mekka! Van de PPT-presentatie straalt de warmte en plezier af.
 duur: tussen 1 en 2 uur
Lezing 4 De amateurarcheoloog in het landschap.
heuvel aan de rand van een beekdal, zeer geschikt om te wonen.De amateurarcheoloog is steeds meer het verlengstuk van de professionele opgraver geworden. De tijd van steentjesrapen is voorbij. De lezing belicht het werk van de semi-prof. Veel aandacht voor het landschap waarin ook nu nog de bewoningsplekken uit de prehistorie te ontdekken zijn. Het meegenomen aanschouwelijk materiaal is afkomstig van diverse vondstplekken.
duur: tussen 1 en 2 uur
Lezing 5 Grafrituelen in de prehistorie.
Hoe begrografeven onze voorouders hun doden?
Natuurlijk kennen we allemaal de hunebedden, maar er zijn meer overblijfselen uit de oudheid die te maken hebben met het begraven van de doden. De inhoud van zo’n monument geeft de archeoloog een blik in de wereld van onze voorouders.
Deze lezing geeft een chronologisch overzicht van de gebruiken in bepaalde perioden.
Wederom met behulp van film en foto, in een mooie PowerPoint-presentatie neem ik u mee naar lang vervlogen tijden.
De “Verteller van het Oude” neemt veel aanschouwelijk materiaal mee.
duur: tu
ssen 1 en 2 uur
Lezing 6 Het werk van archeologen.
troffelMet behulp van film en foto, in een mooie PowerPoint-presentatie wordt het werk van een archeoloog uitgelegd.
De “Verteller van het Oude” neemt veel aanschouwelijk materiaal mee.
duur: tussen 1 en 2 uur
 Lezing 7  De belangrijkste opgravingen in Drenthe.
Lezingen over het werk van archeologen.De afgelopen 10 jaar zijn in de provincie Drenthe een aantal grote opgravingen uitgevoerd. De “Verteller van het Oude” was hierbij meestal betrokken. Aan bod komen o.a. de belangrijke opgravingen van Midlaren, Borger en Diever. U krijgt een uniek kijkje achter de schermen. Het geheel is verpakt in een aansprekende presentatie.
Natuurlijk komen de vele mooie vondsten ook voorbij. Misschien heb ik wel bij u in de buurt gegraven, dan zal ook deze opgraving belicht worden.
duur: tussen 1 en 2 uur

trefwoord: lezingen, lezingen, lezingen, lezingen

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!