Lezingen een reis naar de tijd van onze voorouders

Bij veel archeologische opgravingen ben ik – uw “Verteller van het Oude”- betrokken geweest.
“Wie veel graaft, kan veel verhalen.”
Dit door mij  aangepaste “archeologisch” spreekwoord is zeker op mijn  lezingen van toepassing. Hieronder staan hiervan een aantal  die bovenstaande bewering zullen staven.

lezingen aanbod

Lezing 1 Drentse amateurarcheoloog op zoek naar Turks Koningsgraf.
Het lijkt een jongnemrud, lezingen over een onontdekt koningsgrafensdroom. Indiana Jones en zo, u weet wel. Schat zoeken – vinden – schat weg. Nee zo’n soort verhaal is het niet. De titel van de lezing is afkomstig van een verhaal dat het “Nieuwsblad van het Noorden” ooit weidde aan mijn omzwervingen. Het is serieus wetenschappelijk onderzoek op de berg Nemrud in Zuidoost Turkije. Tegelijkertijd heeft het verhaal een flinke dosis romantiek en avontuur. Ik neem u mee naar de plek waar mijn hart ligt en maak u deelgenoot van haar geheimen. De Goden kijken op ons neer en vragen zich af wanneer de mensheid eindelijk haar handen uit de mouwen steekt om dit unieke stukje UNESCO werelderfgoed van de ondergang te redden. Een ding weten ze zeker; de Verteller van het Oude heeft zijn best gedaan en zal dit blijven doen. U krijgt een uniek beeld van zijn (en anderen!) inspanningen.
Om een indruk van mijn verhaal te krijgen, adviseer ik u de artikelen op mijn website te lezen.
duur: ongeveer 2 uur
Lezing 2 “De oude steentijd van Drenthe/Nederland”
Bijltje uit de Enkelgrafcultuur. Behorende bij een van de lezingen van de Verteller van het Oude.Ondanks het feit dat de laatste jaren vele -soms spectaculaire- vondsten zijn gedaan, weten we nog weinig over de oudste steentijd van ons land.
De “Verteller van het Oude” schets het leven in deze relatief onbekende periode en brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken. Een periode van ongeveer 300.000 jaar (!) wordt behandeld, zij eindigt ongeveer 10.000 jaar v. Chr.
Een boeiende PPT-presentatie waarbij de toehoorder zich ongetwijfeld in de prehistorie waant.
duur: ongeveer 1½ uur
Lezing 3 Palaeolithen voor onze voeten. Een verhitte zoektocht.
Een speurtocht naar vuistbijlen. Ditmaal niet in Nederland maar in het Turkse vuistbijl. Behorende bij een van de lezingen van de Verteller van het Oude.verre, warme en onherbergzame zuidoosten van Turkije. De omgeving is schitterend, de vondsten verbluffend. Het verhaal is avontuurlijk, u maakt kennis met de vriendelijke mensen, de rijke dierenwereld en onvoorstelbare archeologische vondsten. De nadruk ligt op de vuistbijlen -met een ouderdom tot meer dan 500.000 jaar- maar rondom de vondstplekken was nog zoveel meer moois op archeologisch gebied te zien. U krijgt gewoon zin om mee te gaan naar een waar archeologisch Mekka! Van de PPT-presentatie straalt de warmte en het plezier af.
duur: tussen 1 en 2 uur
Lezing 4 De vergeten doden.        NIEUW!!
Concentratiekamp Fullen, tekening van gevangene Francesco FrisoneLangs de Groningse en Drentse grens, aan de Duitse zijde, zijn vanaf 1933 vijftien concentratiekampen gebouwd. De geschiedenis van de kampen en de vreselijke omstandigheden die er heersten, zijn grotendeels vergeten. De “Verteller van het Oude” heeft ze allemaal bezocht. Met een beetje speurwerk zijn er nog overblijfselen uit deze donkere tijd te vinden. De bijbehorende PPT-presentatie laat u het heden en verleden zien.
duur: tussen 1 en 2 uur
 Lezing 5  De belangrijkste opgravingen in Drenthe.
Lezingen over het werk van archeologen.De afgelopen 20 jaar zijn in de provincie Drenthe een aantal grote opgravingen uitgevoerd. De “Verteller van het Oude” was hierbij meestal betrokken. Aan bod komen o.a. de belangrijke opgravingen van Midlaren, Borger en Diever. U krijgt een uniek kijkje achter de schermen. Het geheel is verpakt in een aansprekende presentatie.
Natuurlijk komen de vele mooie vondsten ook voorbij. Misschien heb ik wel bij u in de buurt gegraven, dan zal ook deze opgraving belicht worden.
duur: tussen 1 en 2 uur

trefwoord: lezingen, lezingen, lezingen, lezingen

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!