Reis en overnachtingen slaapgelegenheden rondom de berg Nemrud

op weg naar de Nemrud

U, als liefhebber van cultuur en historie, hebt een lange reis achter de rug. Ruim 4500 vliegkilometers of 4 vermoeiende dagreizen met uw auto. Op weg misschien naar de “Verteller van het Oude” in hotel Kervansaray, grote kans dat u mij daar aantreft.
Zelf vlieg ik altijd met de laatste vlucht van de dag -Turkish Airlines –  naar Istanbul. Rond 05.00 uur heb ik mijn bagage van de band gehaald en loop richting “binnenlandse vluchten”. Tegenwoordig is het mogelijk om vanaf Schiphol je bagage door te laten labelen. Helaas heb ik dat maar al te vaak mis zien gaan. Daarom check ik mijn bagage altijd opnieuw in. Geen nood, u heeft tijd genoeg. De enige vlucht van de dag naar Adiyaman gaat pas om 10.00 uur.  Na ruim een uur vliegen bent u aangekomen in het voormalige koninkrijk Kommagene. Maar waar naar toe? Er bestaan immers (nog) geen georganiseerde reizen. Ja, een paar reisgezelschappen hebben de Nemrud in een grote tour opgenomen. Slechts een blitzbezoek aan de berg (zonsondergang en opkomst) staat u te wachten, terwijl alle ander bezienswaardigheden buiten beschouwing worden gelaten. Maar dat is niet wat u wilt, u komt om te ontdekken, cultuur uit heden en verleden in u op te nemen!
Vanaf Aydiman Havalani (vliegveld) heeft  u een paar alternatieven. U dient in ieder geval voor transport te zorgen. Per taxi of dolmes kunt u naar Kahta rijden. Eventueel kunt u op het vliegveld een auto huren. In alle gevallen gaat uw reis naar Kahta, knooppunt in uw ontdekkingstocht. De stad met 70.000 inwoners is de laatste jaren uit haar voegen gegroeid. Door de stijging van het water achter de Attaturk stuwdam werden vele bewoners van omliggende dorpen gedwongen hun vruchtbare land te verlaten. Zij trokken naar Kahta, de vele flats getuigen hiervan. De stad herbergt diverse hotels, overnachten is hier heel goed mogelijk. Een ontmoeting met de bevolking zult hier nauwelijks krijgen. In de hotels, met hun prima functionerende airco, zijn alleen toeristen. Even gezellig door de stad lopen doet u niet, het is er te warm. De gemiddelde temperatuur ligt er in juli en augustus tussen 40 en 50 graden. Vanuit de hotels  starten dagelijks georganiseerde trips naar diverse  bezienswaardigheden. Zij hebben mij er in ieder geval nooit van weerhouden verder te trekken naar koelere plaatsen.
Vanuit Kahta volgt u de weg naar Siverik, halverwege slaat u af naar Narince. Het dorp bestaat uit vele houtbewerkings;- en betonfabriekjes. U vindt in de winkeltjes alles wat u nodig heeft, voor de verstokte roker de laatste mogelijkheid om voor de Nemrud nog sigaretten in te slaan. Even buiten het dorp staan de laatste benzinestations. Het is heel goed mogelijk om tegenwoordig in een “auto op gas” te rijden in Turkije. Overal, zelfs in het kleine dorp Narince, kunt u gas tanken. Het maakt u reis stukken goedkoper. We rijden door in de richting van Gerger. Heel eenvoudig, u volgt de enige weg. Na een kilometer of 6 slaat u linksaf, nu in de richting van Karadut. In dit dorpje op 12 kilometer afstand van de Nemrud heeft u de keuze uit twee pensions. Het eten is er eenvoudig, de mensen zijn aardig, de kamers zijn voor meerdere personen. De kosten zijn laag maar u heeft weinig privacy.
U rijdt wederom een paar kilometer door. Nemrud komt steeds dichterbij!  U gaat voorbij Hotel Eufrat, alleen geschikt voor grote groepen toeristen! De volgende afslag is de uwe.

Hotel Kervansaray

Hotel Kervansaray, 9 kilometer van de Nemrud
Op 9 kilometer van de top ligt, zoals uitbaters Osman Aydin en Hami Fidanoglu plegen te zeggen:” YOUR HOME AT NEMRUD”, het Nemrud Kervansaray hotel. Voor de “Verteller van het Oude” is hier geen woord gelogen aan. Vanaf 1999 overnacht ik jaarlijks in Kervansaray, soms zelfs meerdere keren. Kamers zijn van goede kwaliteit. Het eten is er uitstekend. De mensen zijn vriendelijk en zeer behulpzaam. Het is aanmerkelijk minder warm als in Kahta. er waait rondom hotel Kervansaray (meestal) een verkoelde bries. Bovendien ligt er een zwembad met verkoelend bronwater op u te wachten. ’s Avonds genieten van de sterren en de Melkweg. Wat wenst een mens zich nog meer.
Neem alvast een kijkje op hun website,
www.nemrutkervansarayhotel.com of aanschouw de commentaren op Tripadvisor.
U zou nog iets verder door kunnen rijden naar het Cesme pension. De accommodatie is te vergelijken met die in Karadut.

Helaas, een update is nodig in 2019. Het hotel dat ik u zo van harte aanbeval is niet langer uw oase in de hitte op weg naar Nemrud. Met hun bedrag van 370 TL per tweepersoonskamer per nacht, vergelijkbaar met een vijf sterren hotel in Istanbul, prijzen ze zichzelf uit de markt. Het zwembad is een bouwval geworden, de service is onpersoonlijk en ver onder de maat, af en toe geen ontbijt of avondeten. Kortom de Verteller van het Oude is in shock. Gelukkig is daar op honderd meter afstand hotel Eufraat. Na een grondige renovatie ziet dit hotel er schitterend uit en is een verademing!

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!