Prehistorische verhalen voor scholen. Historie voor de jeugd, "Verteller van het Oude" in het onderwijs!

De Verteller van het Oude komt graag op scholen!

Mijn prehistorische verhalen zijn geschikt voor het basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs.
“De verteller van het Oude” heeft ervaring in het lesgeven aan beide schooltypes. De moeilijkheidsgraad van de diverse onderwerpen zal worden aangepast aan de leeftijd van mijn toehoorders.
Laat uw klas/groep kennismaken met een stem uit het verleden, boeiend, informatief en inspirerend. Altijd gebruik ik ter ondersteuning van het verhaal diverse audiovisuele hulpmiddelen.
Hieronder een greep uit mijn aanbod voor scholen.

Programma 1 “De Steentijd van Nederland”
Enkelgraf bijltje. De vondst hiervan vormde de inleiding tot vele prehistorische verhalen van Anne ten Brink.Aan de hand van vondsten -en met een mooie PPT- schetst de “Verteller van het Oude” het leven in de Steentijd. “Van Jagers en Verzamelaars naar boeren”, zou deze lezing ook kunnen heten. De meegenomen spullen mogen allemaal in de hand worden genomen. Misschien hebben de leerlingen thuis ook materialen liggen die ze gedetermineerd willen hebben. Laat ze deze vooral meenemen.
Prehistorische verhalen die beklijven.

duur: tussen 1 en 2 uur
Programma 2
Op zoek naar sporen uit de steentijd.
"Verteller van het Oude" geeft uitleg aan scholen tijdens een opgraving.In de omgeving van uw school bezoeken we een aantal prehistorische plekken.
Op akkers zoeken we naar steentijd artefacten.
In de school worden de gevonden voorwerpen door de leerlingen gedetermineerd.
duur: hele (school) middag + een voorbereidingsuur
Programma 3   “De Hunebedbouwers”
"Verteller van het Oude" tijdens een opgraving in Diever.Wie waren ze, waar kwamen ze vandaan?
Hoe zag hun leven eruit?
Hun huizen. Hoe kwamen ze aan de grote zwerfstenen waar ze hun Hunebedden mee construeerden?
Op al deze en nog vele andere vragen, krijgt u en uw leerlingen antwoord. Wederom neemt de “Verteller van het Oude” veel aanschouwelijk materiaal mee. Een prachtige PowerPoint complementeert het geheel.
duur: tussen 1 en 2 uur
Programma 4 Het werk van archeologen.
De troffel! Een onmisbaar attribute voor elke archeoloog. De “Verteller van het Oude” komt bij u op school. Met behulp van film en foto, in een mooie PowerPoint-presentatie wordt het werk van een archeoloog uitgelegd.
Ik neem veel aanschouwelijk materiaal mee.
duur: tussen 1 en 2 uur
Programma 5 Steenbewerken.
vuursteenwerkplaats buitenpost 2017De “Verteller van het Oude” komt samen met “steenbewerkingsmaatje” Ernest bij u langs.  Wij toveren de omgeving om tot een vuursteen werkplaats. We laten de leerlingen kennis maken met diverse archeologische voorwerpen en daarna is het tijd om aan de slag te gaan. We bewerken steen, bot en hout. De gemaakte voorwerpen kunnen kinderen mee nemen naar huis. Ondanks het feit dat we met z’n tweeen zijn, kan de groep niet te groot zijn. Voor schoolklassen zou dit kunnen betekenen dat we de groep moeten splitsen.
duur: een heel dagdeel

 

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!