zoektocht naar artefacten uit de prehistorie een speurtocht naar sporen van onze voorouders

De “Verteller van het Oude”,  Anne ten Brink, neemt u mee naar één van zijn vondstplekken. “Een zoektocht naar het verleden” zogezegd!
Ik leg u uit waarom de prehistorische mens juist deze plek uitkoos om te gaan wonen, soms tijdelijk, soms voor langere tijd.

Ik laat u een deel van artefacten zien, welke op deze plek gevonden zijn.
Vervolgens gaan we zoeken. Het is de bedoeling dat u, misschien wel voor het eerst in uw leven, een bewerkt stukje steen van uw voorouders opraapt. Garantie kan ik u helaas niet geven! Eén en ander is afhankelijk van de zichtbaarheid op de vondstplek. We willen allemaal mooi weer, maar als de zon een aantal dagen heeft geschenen, of er staat een behoorlijke wind, dan heeft dat invloed op de waarneembaarheid van de artefacten. Zandgrond droogt snel uit, artefacten worden met een dun laagje aarde overstoven. In beide gevallen zijn de vondstomstandigheden niet optimaal. Een buitje regen, een uurtje voordat wij het veld bezoeken en daarna droog weer, zonder zon,  zou ideaal zijn. Helaas, we hebben het niet altijd voor het uitzoeken.

na de zoektocht – determineren!

Nadat we een tijdlang gezocht hebben zal het gevonden materiaal gedetermineerd en beschreven worden. Elke goede (amateur)archeoloog doet dit na een zoektocht direct.
Mocht er belangrijk archeologisch materiaal tussen zitten dan wordt de Provinciaal archeoloog van Drenthe ingelicht. Wijnand van der Sanden is van al mijn vondstplekken en het daarbij behorende materiaal op de hoogte.
Misschien een teleurstellende mededeling. Al het gevonden materiaal wordt door u aan de “Verteller van het Oude” afgestaan. De vondsten worden toegevoegd aan zijn collectie. Immers alleen een intacte verzameling leidt tot een goede interpretatie van de site.
De zoektocht kan alleen plaatsvinden in de periode oktober t/m begin maart.
Deze activiteit is ook zeer geschikt voor kinderen. De ervaring leert dat zij meer vinden dan volwassenen en minstens zo enthousiast zijn. Neem dus vooral uw zoon of dochter mee. Misschien schuilt er in hem/haar wel een toekomstig archeoloog.
duur: minmaal 2 uur, afhankelijk van het enthousiasme.

En de “Verteller”? Hij laat zich meeslepen door zijn toehoorders!

Op een druilerige, koude winterdag zoeken Anne ten Brink en een club geinteresseerden naar artefacten. determineren van vondsten    

vondsten tijdens zoektocht

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!