Het einde van Kommagene met dank aan de romeinen

Kort nadat hij de Romeinen gedwongen had Kommagene te verlaten, stierf Antiochos (38 na Chr.). Antiochos werd begraven in het heiligdom op de Nemrud, waar zijn lichaam ter ruste werd gelegd in een tombe, waarschijnlijk naast die van zijn vader. Archeologisch bewijs voor deze stelling ontbreekt op dit moment, de graftombe is tot op heden niet geopend. Mithradates II, een zoon van Antiochos, volgde hem op. Onder de regering van Mithradates II bleek Kommagene geen partij meer te zijn voor het Romeinse keizerrijk. Kommagene werd een satellietstaat van Rome en tenslotte werd het opgenomen in de provincie Syria.

Vlak voor de dood van Antiochos, was zijn kleinzoon Pakoros, zoon van Laodike en de Partische koning Orodes II, in een veldslag tegen de Romeinen gedood. De overlevenden van de veldslag waren naar Kommagene gevlucht, koning Antiochos weigerde hen uit te leveren aan de Romeinen. Daarbij zijn koninkrijk op het spel zettend..
De Parthische koning Orodes II werd in 38/37 v. Chr. door een van zijn zonen vermoord. Tijdens de daarop volgende onlusten werden ook Laodike en haar kinderen vermoord. Of haar stoffelijk overschot naar Kommagene is vervoerd weten we niet.

Kommagene ten tijde van Mithradates II

Feit is dat ter nagedachtenis aan haar Mithradates II een prachtig reliëf liet plaatsen rond de heuvel welke tegenwoordig bekend staat als Karakuş (Zwarte Vogel). Het reliëf toont hoe hij afscheid neemt van Laodike. De inscriptie onder het reliëf vertelt ons dat hij bijzonder op haar gesteld was: “Zij was de schoonste van alle vrouwen…”

Volgens een tweede inscriptie ligt zijn moeder Isias en zijn andere zuster Antiochis, samen met de dochter Aka, ook hier begraven. Mithradates bouwde de grafheuvel op een heuveltop boven de oevers van de rivier de Nymphaios. Vanuit de galerij van zijn zomerresidentie in Arsameia (Eski Kale) had Mithradates een prachtig uitzicht over de groene vallei van de Nymphaios. Hoog boven de duizelingwekkende diepte van het ravijn staande kon hij ver weg de markante grafheuvel zien liggen. Op deze manier waren zijn geliefden ook na hun dood altijd dicht bij hem.

Antiochos II, de broer van Mithradates II, probeerde hem van zijn troon te stoten. Voor deze misdaad werd hij berecht door de Romeinen. De Romeinse senaat veroordeelde hem ter dood en 29 v.Chr. werd Antiochos II geëxecuteerd in Rome.

Kommagene ten tijde van Antiochos IV

Kommagene werd voor de laatste keer onafhankelijk onder koning Antiochos IV. Dat was echter van korte duur. In 74 n.Chr. verloor Kommagene definitief haar vrijheid en werd bij het Romeinse rijk ingelijfd.
Het kleine Kommageense leger werd ontbonden. Zijn gevreesde boogschutters en zware cavalerie werden opgenomen in het Romeinse leger als de ‘Cohortes Comagenorum’.

Kommagene stierf en de Nemrud begon aan zijn lange slaap, die alleen verstoord werd door het huilen van de wind of het bezoek van een afgedwaalde herder.

westterras nemrud winter, Antiochos, Zeus, Kommagene, Apollo en Herakles bedekt met een metershoog sneeuwdek.

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!