Een schaaf uit de branding! een kwestie van gevoel

Na een dag hard gewerkt te hebben, snakte ik naar de zilte zeelucht. Gauw nog even naar de Zandmotor!
ZandmotorVoor de niet ingewijden; de Zandmotor is een schiereiland dat in 2011 ten behoeve van de kustverdediging en het kustonderhoud door Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland is aangelegd. Voor de Delflandse kust tussen Ter Heijde en Kijkduin is het natuurlijke strand en de duinenrij relatief smal en was voorheen geregeld aanvulling van zand noodzakelijk. Het uit elders opgezogen zand gemaakte kunstwerk kreeg de vorm van een strandhaak of haakwal.

Als ik opschoot dan kon ik er om 16.15 uur zijn en had ik tot rond 17.00 uur de tijd om te zoeken. Heerlijk die zeelucht, de kou, de wind en je verstand op nul. Ontladen en nieuwe energie opdoen!
Goh, wat ging de tijd toch snel en wat werd het snel donker. Was ik toch weer te ver gelopen en zou ik de uitgang in het donker moeten terug vinden. De schemer viel hard en ik liep met mijn kaplaarzen, Willy van Wingerden, schaaf2, zandmotornadenkend door de branding. De botfragmenten die ik had gevonden waren niet veel soeps tot dat ik vaag iets zwarts in de branding zag liggen. Natuurlijk bukte ik en raapte het op. Mijn tastzin zei dat het wel iets kon zijn. Wachten tot thuis, want ik zag bijna geen hand meer voor ogen. Nu de uitgang vinden. In het pikkedonker liep ik naar mijn auto.
Thuis in de gang haalde ik de steen uit mijn jaszak.
“Tjonge, wat was dit nu?”
Het lag zwart te glanzen in mijn hand en het leek echt bewerkt. Ongeveer 8 cm groot. Zou het dan heus waar zijn dat dit iets speciaals was? Snel de mannen van de zandmotor een app gestuurd.
Ivan Marrewijk, Dick Duinisveld en Rick van Bragt reageerden al snel.
Willy van Wingerden, schaaf3, zandmotor“Mooi , gefeliciteerd, heb je al een foto naar Marcel Niekus gestuurd?”
Snel gedaan en van hem kreeg ik de bevestiging dat het een mooie schaaf betrof. Paleolithisch, schaaf, bijna spits met 2 mooi bewerkte retouche randen. Wow te gek! Wat een geluk dat ik iets zwarts had zien liggen in het water. Wat een geluk dat ik onderzoekend en nieuwsgierig van aard ben. Al kan ik jullie vertellen dat ik heel veel stenen mee zeul die echt niets zijn. De vuilnisman is er niet altijd blij mee. “Hahaha!”
Dit was mijn verhaal over de schaaf, over het geluk dat  ik had gehad. Dat ik vaag iets zwarts in het water zag liggen. Mijn gevoel zei, dit voelt goed! Ach, het is net als met bijzondere fossielen vondsten: “Het overkwam mij gewoon!”
Willy van Wingerden, schaaf, zandmotor

Een verhaal van Willy van Wingerden, een super enthousiaste, gevoelszoeker op het strand van o.a. de Zandmotor

Klik hier voor meer verhalen van amateurarcheologen en hun vondsten. 

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!