Grafmonument voor een onbekende. De dode aan de vergetelheid ontrukt.

In de loop der jaren ben ik verschillende mooie, bijzondere graven tegen gekomen. Op deze pagina treft u een selectie aan.  Regelmatig zal ik een grafmonument toevoegen

grafmonumet van Basik

Romeins grafmonument van Basik, nabij Gerger Kalesi Tijdens de campagne van 2001 op de Nemrud brachten we een bezoekje aan Basik. Gelegen in de bergen, vlakbij Gerger Kalesi met uitzicht op de Nemrud, ligt midden in het dorpje een  grafmonument. Volgens de bewoners van het dorp waren er in de directe omgeving nooit andere graven geweest. De grote rotsblok is gebruikt om een monument te maken voor Antiochos(!), geliefde zoon van …. etc. De Griekse(!) inscriptie is uitgebeiteld naast de zittende vrouw. Ons hart ging sneller kloppen, zoveel overeenkomsten! Je fantasie gaat met je op de loop. Is de hier begraven jongeman genoemd naar de koning van Kommagene? Was de taal van de upper class Grieks? Over de datering van het monument is mij niets bekend, maar vermoedelijk dateert ze ergens rondom Christus.
De stenen afsluitsteen ligt ongeveer 50 meter van het monument.
 Inscriptie grafmonument Basik  Basik, relief van een zittende vrouw  Basik, afsluitsteen grafmonument Basik

grafmonument van Àkdoğan

Gezicht op Àkdoğan, vanaf de heuvel waar het graf ligt.
Vlak voor de plaats Narince loopt een weg naar Damlancik. Volgt u deze weg, dan bereikt u uiteindelijk Arsameia aan de Nymphaios. Maar zover hoeven we deze keer niet te gaan, na zo’n 10 kilometer passeert u het dorp Akdoğan. Ze is tegen een heuvelrug aangebouwd.. Een smalle,  Graf bij Àkdoğan, overzichtsfotorotsachtig pad leidt naar het dorp. De vriendelijke mensen willen u graag de weg wijzen na het grafmonument. In het dorp laat u de auto staan en u gaat in oostelijke richting. Er loopt bovengronds een olieleiding. Deze volgt u een tijdje, vervolgens klimt u naar het hoogste punt van de heuvel. In de middle of nowhere ligt vlak aan de rand een graf. Ze is tegenwoordig volledig volgestort met rotsblokken. In het graf is, volgens de bewoners van het dorp, niets gevonden. Het uitzicht is prachtig, het valt goed te begrijpen dat een dierbare op deze plaats is begraven. Op het plateau is geen ander graf te vinden. Vreemd. Datering: Romeinse tijd (?)

Àkdoğan   Graf bij Àkdoğan

grafmonument in de buurt van Basik

basik, tweede grafAls jagers op groot wilt, zo poseren hier Onno van Nijf, Anne ten Brink en Marlies Schipperheyn voor de ingang van een rotsgraf. Wij hadden even daarvoor een bezoek gebracht aan het grafmonument in Basik. Onno en Marlies (beiden toentertijd Rijksuniversiteit Groningen) zijn epigrafen en wilden de inscriptie daar aanschouwen. Op de terugweg naar hotel Kervansaray kwamen we langs een graf. Uitgehouwen in een zacht, vulkanisch(?) gesteente, is ze de laatste rustplaats voor maximaal drie personen. De simpele stenen ligbanken, het ontbreken van een inscriptie doet vermoeden dat het om een eenvoudige graf gaat. Van de (eventuele) toegangsdeur ontbreekt elk spoor. Binnenin het graf lagen geen botten van de overledene(n). Jaren later ben ik nog eens teruggekeerd en heb ik de omgeving afgezocht, in de hoop meerdere graven te (her)ontdekken. Ze waren er niet.

Tweede graf Basik   Tweede graf Basik
Kumocağı

 Inscriptie grafmonument Basik

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!