Levallois afslag uit de Eurogeul bijgewerkt tot schaaf

Hester Loeff, op stap langs haar favoriete stukje strand.Sinds begin 2015 ben ik een fanatiek fossielenzoeker. Het liefst zoek ik op het strand van Maasvlakte 2 omdat daar geweldige dingen te vinden zijn,  zoals botten en kiezen van de wolharige mammoet, wolharige neushoorn, steppewisent, oerpaard maar ook van de grote roofdieren uit de laatste ijstijd. Het strand is opgespoten met materiaal uit de Eurogeul en het komt van een diepte van zo’n 60 meter.

Ook op 19 maart 2015 ging ik naar de Maasvlakte, een eind rijden vanuit Zierikzee, maar ik had het er voor over. Zoals altijd parkeerde ik op P5, de Hoekse slag. Toen ik de strandovergang over ging zag ik Vondst van Hester Loeffverse voetsporen. Balen, iemand was me al voor. Er zijn aardig wat zoekers, op sommige dagen kom je zo vijf medezoekers tegen, en dat vergroot je kans op vondsten natuurlijk niet.
In het kielzog van mijn voorganger liep ik langs de laagwater lijn. Het ging hem niet worden. Ik had wat schelpen en klein spul zoals muizenkiesjes verzameld etc. maar meer ook niet. Op de terugweg, niet ver van de strandopgang zag ik opeens een stuk steen liggen dat afweek van alle andere stenen. Ik pakte het op, maar had geen idee wat het was. Levallois afslag van Hester LoeffIk maakte een paar foto’s en zette ze op de WPZ  (Werkgroep Pleistocene Zoogdieren) Facebook pagina en op de Oervondstchecker en al snel kwamen de eerste opmerkingen binnen. Eerst wat voorzichtige reacties, dat het waarschijnlijk wel een afslag was maar men miste de slaggolven. Later kwamen de kenners en die antwoordden Keerzijde levallois afslag Hester Loeffdat het zeer waarschijnlijk een levallois afslag was. Ik had geen idee wat het betekende en ook het woord “Paleolithisch” was voor mij een nieuwe term. Maar Neanderthaler makelij, dat verstond ik wel! Als dat zo was betekende dat dat ik een werktuig in handen had gemaakt door een Neanderthaler! Dat ik na die Neanderthaler de eerste mens ooit was die die afslag in handen had! Zo’n besef bezorgt je kippenvel van top tot teen. En nog steeds als ik het vertel of eraan denk, krijg ik weer rillingen.

Inmiddels is de levallois afslag onderzocht door een expert (Marcel Niekus) en is hij opgenomen in een database. T.z.t zal hij ook aan de nationale collectie worden toegevoegd want dit is natuurlijk gewoon Nationaal erfgoed. Tot die tijd heeft de levallois afslag een ereplaatsje in mijn collectie, want het is en blijft mijn allermooiste vondst ooit!
Ondertussen blijf ik zoeken op de Maasvlakte, want zeg nu zelf, “Wat een prachtige omgeving!”
Maasvlakte

Verhaal geschreven door Hester Loeff, gepassioneerd zoeker naar artefacten op de Maasvlakte. Hester woont in de gemeente Schouwen-Duiveland in Zeeland.

Levallois afslagkeerzijde levallois afslag

Klik hier voor meer verhalen van amateur-archeologen en hun vondsten.

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!