Van een pony en een bijl een snelle vondst

Eens in de zoveel tijd loop ik over een andere akker dan mijn vertrouwde LBK (Lineaire Bandkeramiek) veld. Vaak is het niet eens om artefacten te zoeken. Maar bijvoorbeeld omdat ik achter een ontsnapt paard aan hol. Het gebeurde een jaar of 14 geleden, mijn dochter was toen zeven jaar oud en ze verzorgde een pony uit de Doreen, dochter van Hans Lemmen, op pony Dominobuurt. Het dier was zo rond als een ton. De pony leek nog het meest op een beeld of een opgezet dier, zo zelden bewoog hij.  We kregen het kleine zadeltje van de buurman mee en mijn dochter Doreen kon gaan rijden. Ik hield het dier aan de teugel vast  en we liepen heel langzaam, ik hinkte indertijd wegens een rugblessure. Honderd meter voorbij ons huis staat een oude kastanjeboom en daar gingen we “rusten”. Ik tilde mijn dochter van het paard. Toen moet er iets met het ponytje gebeurd zijn. Hij spitste zijn oren en staarde strak  in de verte. Toen begon het beestje te draven, om vervolgens te gaan galopperen. Op zich al surrealistisch om te zien maar hij ging steeds sneller en dwars over een veld. Zwaar hinkend rende ik er achteraan. Het paard sprong over een beekje(!!) en bleef toen plotseling stilstaan naast de wei van Faust, eveneens een Shetlandpony maar dan een merrie. bijl van Hans LemmenTijdens de spurt viel mijn oog er ineens op; een halve stenen bijl. Deze raapte ik zonder te stoppen op en kwam vervolgens bij een beek. De hengst stond doodstil met zijn achterpoten nog in het water. Het beestje zat met zijn zadel vast onder de prikkeldraad! Als een gelukkig mens nam ik de pony bij de teugel en sjokte met hem terug. Ik was al vaak op het bewuste veld geweest om te zoeken maar had er nog nooit een spoor van een artefact ontdekt. Jaren later heb ik er nog een heel bijltje ontdekt. 

Verhaal van Hans Lemmen, enthousiast amateur-archeoloog en kunstenaar. Hij woont vlakbij Maastricht, net over de grens met België.

Klik hier voor meer verhalen van amateur-archeologen en hun vondsten.

Laat u inspireren door mijn verhalen uit het verleden!